DOQ Priorat

Un vi amb història

Tot i que el cultiu de la vinya a les nostres terres arribà de la mà de les civilitzacions grega i romana, en el cas del Priorat fou l’establiment dels monjos cartoixans els que varen reintroduir i desenvoluparen el cultiu de la vinya als pobles limítrofes a Scala Dei. Enclau on es va establir el primer Monestir d’aquesta ordre a la Península Ibèrica.

Al Priorat el cultiu de la vinya i la producció de vi estan documentats des del Segle XlI. Els impulsors d’aquest cultiu i divulgadors d’aquest conreu per les nostres contrades foren els Monjos Cartoixans procedents de Provença.

L’elecció d’aquesta zona no fou casual ja que obeeix al fet de tractar-se d’un lloc únic i privilegiat. Les seves característiques orogràfiques, geològiques i climatològiques fan d’aquest indret un lloc ideal pel cultiu de la vinya, l’elaboració d’un vi d’alta qualitat d’unes qualitats organolèptiques molt particulars. 

Si cal fer una menció especial a 2 elements distintius d’aquesta zona, aquests serien: la seva complexa orografia amb fortes pendents i un sòl a base de pedra llicorella.

Gràcies a tots aquests elements diferenciadors la zona geogràfica coneguda com a “Priorat Històric” fou reconeguda com a DOQ (Denominació d’Origen Qualificada).

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat: és l’única denominació d’origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat (DOQ).

001 DOQ PRIORAT 1